EXCEL-PORTFÖY TAKİP v1 - arpasıbol

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetİm şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu sayfada yazılanlar sadece kişisel görüşlerdir . Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, bu sayfada yer alan bilgi ve yazılara dayanılarak yatırım yapılmamalıdır..Bu blog tasarruf ve birikim alışkanlığımı dinamik tutmak için açılmıştır .

EXCEL-PORTFÖY TAKİP v1

Merhabalar . 
Öncelikle öğrendiklerimin ete kemiğe bürünmesinin haklı keyfini yaşıyorum . Ancak Ben doğduğumda hali hazırda kullanılmaya başlayalı 15 yıl olmuş exceli 23 yaşımda öğrenmenin verdiği bir burukluk da yok değil . Neyse fazla uzatmadan faydalı olacağını düşündüğüm bu yazının amacı sizlerinde yatırımlarınızı ve borçluluk durumunuzu benim gibi basit bir şekilde kontrol edebilmenize yardımcı olmak . Öncelikle temettü denilince twitter camiasında akla gelen isimlerin bazılarının hazırladığı exceller bir kablosuz klavye ise benim yaptığım excelin daktilonun ötesinde olmadığını baştan söylemeliyim .

                                         Buraya Tıklayarak İndirebilirsiniz 



Yukarıdaki bağlantıdan exceli indirdiniz . Ve karşınızda , önce keşfedelim .




1:
Alt kısımda bulunan kırmızı okların gösterdiği sayfalar(A-B-C-D-E-F) sizin hisse senedi için veri girişi yapacağınız yerlerdir .Girdiğiniz verilerin sonuçlarını göreceğiniz kısım ise ilk sayfa yani portföy kısmıdır.

Dönüşümlü okla gösterilen yer portföyünüzü getiri anlamında karşılaştırmak istediğiniz kıymetli maden ve döviz çiftlerinin seçim yeridir . Seçim yapmanız en üst sağda orada seçtiğiniz enstrümanların getirdiği getirileri size yüzdesel bazda sunar . Ve senetlerinizin performansıyla kıyaslamanıza yardımcı olur . 
Çift dönüşümlü okların hemen altında bulunan pembe kutunun olduğu bölüm ise hisse senedi harici bir enstrümanın maliyet,adet girişlerinin yapılarak toplam portföyünüzdeki ağırlığını da görebileceğiniz bir alandır. Sadece bu girişleri yapmanız mal varlığı bölümünde otomatik yansımasını sağlayacaktır. 

Gelelim Senetlerle İlgili Veri Girişine;




2-  
Mavi okla gösterilen kutucuğa tıklayarak senet ismini girerek başlıyoruz. Daha sonra oraya girdiğin senet ismini alt kısımda bulunan okun gösterdiği A isimli kutucuğa sağ tıklayarak yeniden adlandır diyerek yukarıda girdiğiniz hisse senedinin ismini giriyorsunuz . Artık bu sayfa o hisse senedi ile ilgili veri girişi yapacağınız sayfa .
Daha sonra kırmızı okla gösterilen kısımda tarih, işlem türü, işlem fiyatı ve lot miktarını girip enter'a bastığınızda otomatik olarak yukarıdaki ortalama maliyetiniz ve lotlarınız görünecektir . Aynı zamanda işlem tutarı da görünecektir . 
Son olarak o işlemi yapmak yerine döviz yahut kıymetli metal alsaydım ne olurdu sorusunun cevabı için yalnızca o andaki kurları fiyat kısımlarına girerek enter'a bastığınızda artık portföy sayfasında getiri kıyaslamasına başlayabilirsiniz . 
Umarım kıymetli metal yahut döviz çeşitlerinden daha fazla getiri elde edersiniz
. :)

Şimdi ise En Önemlisi Borçluluk Durumuna Gelelim ;


Mor oklarla gösterilen kısımları manuel olarak sizler gireceksiniz ödenme oranı otomatik hesaplanacak ve sizler borçlarınızdan ne kadar kurtulmaya yakın veya uzak durumdasınız bunu göreceksiniz . Kredi notu ise gösterilen yeşil oklarla belirtilen alanlardaki tarih ve puanlarınızı girerek takibini sağlayabilirsiniz . 
Siyah oklarla gösterilen kısımlar ise alacaklarınız yahut nakit-mevduat bilgilerinizi gireceğiniz 
kısımlardır hisse senedi ve x varlığınızın takibi belirtildiği gibi veri girişlerinin ardından otomatik olarak malvarlığı bölümünde görünecektir . 

Vee Son Olarak Bu İşin Kurgusunu Oluşturan Temettü Kısmına Gelelim ;



3- 
Mavi okla gösterilen kısımdan senetlerinizi seçiyorsunuz . Kırmız okla gösterilen alana tarihleri ve sarı okla gösterilen alanlara ise hisse başı net karı girmeniz tüm sistemin çalışması için yeterli olacaktır . 
Bu girişleri yaptıktan sonra portföy sayfasında yansımaları otomatik olarak görünecektir . 


ÖNEMLİ DURUMLAR :

1- Kesinlikle alt kısımdaki HİSSE SENEDİ,KIYMETLİ METAL,DÖVİZ ÇEŞİTLERİ  sayfalarında herhangi bir değişiklik yapmayın onlar anlık olarak güncel değerleri ve kurları gösteren verilerin bulunduğu sayfalardır . 

2-  Aşağıdaki görsellerde olduğu gibi excelin altındaki veri girişi yapacağınız senet sayfalarındaki sıra ne ise diğer portföy ve temettü sayfalarındaki sıralamada aynı olsun ki karışıklığa mahal vermeyin . 


Aklınıza takılan bir soru olursa twitter üzerinden yahut buradan benimle iletişime geçebilirisiniz . 
Net varlığınızın ve aldığınız temettü miktarlarının bol sıfırlı olması dileği ile . 
Görüşmek üzere.


NOT : Excel içindeki güncel olarak alınan veriler döviz.com sitesinden alınmaktadır. 







Yorum Gönder

0 Yorumlar