Bilindiği üzere iki farklı portföyüm var . İlki toplu ve kısa vadeli düşünülen portföydü buradaki toplam yatırımım 38-39 bin TL idi . Bu portföyün 14 bin TL lik kısmını uzun vadeli olarak dönüştürme kararı aldım ve bu kararım aile meclisinde onaylandı .
Belki aklınıza şu soru geliyor olabilir . Ya bu çocuk uzun vadeli yatırım yapacağım diyor ama kısa vadeli de portföyü var , bu nasıl iş ? .
Şimdi şöyle açıklayayım ; aylık temel ihtiyaçlar(faturalar, yiyecek ,pazar alışverişi ,giyim kuşam) harici senelik bazda toplamda 75 bin TL (kira ,ısınma ,kasko, sigorta vb.) gibi bir zorunlu giderimiz var . Bu ihtiyacın karşılanması için aile olarak 1 yıllık periyotta kısa vadeli düşünmek zorundayız . Ancak pandemiden bu yana kısa vadeli düşünmenin hiçbir faydası olmadı ama buna mecbur olmamız elimizi kolumuzu bağlıyor . Şunu net bir şekilde söyleyebilirim , şu 2 senede kısa vadeli düşünmek bize hep kaybettirdi. Ancak dediğim gibi elimizden bir şey gelmiyor bu nedenle de bu yaşımda edindiğim tecrübeler bana enstrüman fark etmeksizin uzun vadeli yatırımın enflasyonist ortam ,istikrarlı ortam ,yahut kriz ortamı fark etmeksizin her zaman kazandıracağını gösterdi .
Ve ben de bundan ötürü bu yolculuğa başladım . Bu kısmı da açıkladığıma göre stratejimi anlatıyorum . Öncelikle esinlendiğim ,öğrendiğim kişilerden bahsetmeliyim ki vefasızlık yapmış olmayayım uzun vadeli bu düşünce sistemimin kurucuları olan @tuncayturşucu @karavandaborsa @itfo @garibanyatırımcı @yaşarerdinç @paşa_hakan @enbaşarılıborsakanalı değerli yaşça ve tecrübece büyüklerimdir . Onların tüm konuşmaları , düşünceleri ,videoları ve makalelerini son 1 yıldır detaylıca okudum ,inceledim ve kendime pay çıkardım . Söylediklerinin doğruluğunu her zaman araştırdım . Bu nedenle de benim borsaya olan bakışımı şekillendirdikleri için yaşar hocaya allahtan rahmet diliyorum , diğer büyüklerimin de işleri güçleri rast gelsin diyorum .
Her şeyden önce borsada olmazsa olmaz kurallarım .
1-Bist-30 harici hisse almamak .
2-Borsanın kuruluşundan bu yana var olan şirketlerin olması .
3- Türkiye ekonomisine ciddi fayda-etki sağlayan şirketler olması .
4- Şirketin patronunun bir kişi olmaması(bu şekilde bir hissem var ancak ben almak istemedim. 24-25 bin tl kısmı içinde kısa vadeli portföy için alınan bir hisse , benim uzun vadeli portföyümde böyle bir hisse bulunmayacak .) .
5-Şirketin Temettü dağıtması .
6- Yatan temettü ile aynı hisseyi tekrar almak .
Bu çerçevede elimde tuttuğum 3 hissem var . Bunların arasına 4. hisseyi eklemeyi düşünüyorum ,ama ne zaman ? . Bu sorunun cevabını aşağıda açıklamış olacağım . Borsa yatırımına başladık şimdi ise girişten sonra yapılacak olanlara geçelim . Aylık düzenli alım yapılacak . Bunun için net bir meblağ belirleyemedim ancak 2022 yıl sonuna kadar minimum 350-400 tl olmasını tahmin ediyorum . Ne kadar fazla tasarruf edebilirsem o kadar artacak .
Peki ya sonra ?
İşte tam bu noktada ise fırsatları beklemek gerekiyor . Bizler yatırımlarımızı değeri artsın para kazanalım amacıyla yaparız ancak her zaman böyle olmayabilir . O nedenle böyle olmadığı yani düşüşlerin ve kötü havanın var olduğu zamanlarda ise inancımı kaybetmeden yatırımımı artırarak yapmak .
+
Ya çocuğa bak krizlerde , karamsar günlerde para yatıracakmış , bu kafayla çok kaybeder bu çocuk diye düşünüyor olabilirsiniz . Ancak şunu söylemeliyim ki politikadan-siyasetten hiç hazzetmem , evet zor günler yaşandı, yaşanıyor, hatta ileri ki yıllarda da daha zor günler yaşanabilir . Ancak benim buradaki motivasyonumu sağlam tutmamda ki neden Türkiye'ye güveniyor oluşumdan . Ne gördün ki neyine güveniyorsun bu yaşında derseniz - Geçmişte yaşananların sonrasında neler olduğuna bakmak benim için yeterli oldu . En büyük krizlerden biri olan 2001 ekonomik krizinde tam 24 banka batmıştı . Herkes çok kötümserdi . Ancak devlet bugün hala ayakta . O gün borsada işlem gören pek çok şirket şuan borsada işlem görüyor ve şuan ki fiyatları , o zamanlarda yaşadıkları değer kayıplarıyla uzaktan yakından alakaları yok . Ben inanıyorum ki Türkiye'nin kuruluşundan bu yana yaşadığı badireleri birçok Avrupa ülkesi atlatsa bile çok daha farklı sonuçlar doğurabilirdi . Ülke olarak devlet bilincimiz hakim . Yani benim burada ki inancım Türkiye'nin(Devletin) var olan ve ileride ki potansiyelinedir . O nedenle korku ve panikle inancımı kaybetmemek adına yatırım stratejimi bu çerçevede çizdim . Öyleyse herkesin korktuğu ve sattığı zamanlarda inancımı koruyarak ve yatırımlarımı artırarak yapmak bu stratejinin son ayağıdır .
Bunu ise esinlendiğim büyüklerimin nitelendirdiği yedek akçe kavramıyla sağlayabileceğiz . Bahsettiğim karamsar havanın hakim olduğu günlerde kullanmak için ayıracağım yedek akçe ile yatırım yapmaya devam edeceğim . Bu yedek akçe normal hayatımızda aksi durumlarda kullanılması için de aynı zamanda bulunmalı . Ancak belirli miktarı (dar-zor gün-ölüm-hastalık) gibi durumlar için zaten ailecek teminat olarak her yıl ayırıyoruz . Bu nedenle benim ayıracağım yedek akçe ise sadece yatırım için kullanılacak .
Peki yedek akçenin kullanımını nasıl yapacağım ?
Burada hiç bir şey bilmediğim için @karavandaborsa'nın söylediği hareketli ortalamalar devreye giriyor . Bir videosunda denk geldim ve öğrendikten sonra açıp hemen ne işe yaradığını araştırdım . Sonra ne kadar işe yaradığını kendim gözlemlemek için geçmiş yıllardaki verilere hisse , kıymetli madenler ve diğer enstrümanlar için baktım . Ve gerçekten de mantıklı olduğuna karar verdiğim bu yöntemi uygulayacağım . Ufak revizelerle değiştirdiğim sistem şu şekilde işleyecek 20-50-100-200 günlük hareketli ortalamalardan 20 günlüğü es geçeceğim ; eğer hissenin fiyatıyla 20 günlük hareketli ortalama fiyatı arasındaki marj %5'ten daha düşük ise. 50 günlük hareketli ortalamada %15 - 100 günlük hareketli ortalamada %25 - 200 günlük hareketli ortalamada ise kalanın hepsini yani yüzde 60 oranında yedek akçenin kullanımını sağlayacağım . Kullandığım bu yedek akçelerin geri dönüşümünü ise düştüğü fiyattaki 20 günlük hareketli ortalama olarak belirledim . Satışta ise sadece ana para tutarını satacak ve karları ise hissede bırakacağım --Zaten az meblağlarla işlem yapıyorsun gerek var mı ? diye düşünebilirsiniz . Şu an itibariyle bir enstrümanda park ettiğim ve uzun vadeli portföyüme eklemeyi düşündüğüm bir 20 bin tl param var . Bu paranın 5000 tl sini yedek akçe olarak ayırdım . Kalan 15 bin tl sini ise peyderpey bahsettiğim düşüşlerde borsaya kanalize etmeyi düşünüyorum .-- Ben yedek akçe ile alım yaptıktan sonra daha da düşebilir yahut aldım düşmeden önceki 20 günlük hareketli ortalamaya geldi sattım ve çok daha fazla üstüne yükseldi . Buna yapacak bir şeyim yok bunları bilebilsek zaten hepimiz zengin oluruz . Sonuç olarak liste yaparsak ;
1-Tasarruf et
2- Birikim yap
3-Aylık düzenli alım yap
4 - Karamsar günlerde hareketli ortalamalara göre yedek akçeyi belirlediğin oranda kullan .
Sabrınızın ve tasarruflarınızın karşılığını görmeniz dileği ile ..
Görüşmek üzere .
0 Yorumlar