1.AY PORTFÖY - arpasıbol

Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetİm şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu sayfada yazılanlar sadece kişisel görüşlerdir . Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, bu sayfada yer alan bilgi ve yazılara dayanılarak yatırım yapılmamalıdır..Bu blog tasarruf ve birikim alışkanlığımı dinamik tutmak için açılmıştır .

1.AY PORTFÖY



Öncelikle portföyü ikiye bölmek istiyorum . Borsaya girişim mart-mayıs ayları ile birlikte başladı . Mart-Mayıs ayları blok girişi ve temmuz ayı alımı olarak ayıralım . 

Mayıs Ayı Blok Alım :
2 yıldır borsaya girmeyi düşünüyor ancak cesaret edemiyordum . Borsa harici yatırımlarım vardı . Ama hep kısa vadelerde pozisyonlarımı kapatıyordum.  Artık kısa vadeli düşünmekten vazgeçmem gerektiğine karar verdim .  İlk giriş için riske edebileceğim miktarı belirledim ve aldım . Gel gör ki klasik tabirdir , ben aldım düştü :) . Ama pek umurumda değil yükselirse biraz kâr görürsem ödemelerimde yardımcı olur düşüncesine yenik düşmek istemiyorum . Kâr çok tatlı :) . 

Son Durum :








Temmuz Ayı Alım :
Mayısta giriş kararı verdiğim borsaya bismillah dedim . Ancak yeterli değildi benim için . Temettü konusu burada devreye giriyor . Alıp ve sattığım ne varsa pişman oldum . Sadece hisse senedi için değil araba , altın vs .. .

O yüzden yapacağım yatırım kısa vadede dişe dokunur olmamalı , her ay maaştan belirli miktar olmalı , heyecana kapılmamalı ,iyi kâr ettim diye satmaya yeltenmemeliyim . Yatırım yapacağım enstrüman düşer yahut batarsa da üzülmemeliyim . Ama uzun vadede (en az 30'lu yaşlarımda) beni güldürecek bir yatırım yapmalıyım . Kararım temettü oldu .Ayrıca dinamik olması da beni cezbetti , yani sürekli okumak ve araştırmak gerekecek . Ayrıca bu sene şirketler hukuku dersi alacağım . Şirket kavramının içini hukuki açıdan da dolduracağım . Bu sayede birikim ve yatırım ile ilgili finansal okuryazarlığımı da artıracağım . Aynı zamanda  ileride mesleğimde para kazanmaya başladığımda yatırım kültürünü edinmiş ve finansal piyasalarda tecrübe edinmiş olacağım . Biliyorum altın en klasik yatırım aracı ve güvenli liman ancak durduğu yerde fazlalaşmıyor . Ama riski bölme açısından portföyümde az da olsa kıymetli maden bulunduracağım . Faiz hassasiyetim yok ancak tüm para birimleri de enflasyona yeniliyor . Aklımda yer edinen tek alternatif , bileşik getiri ve onunda yansıması temettü hissesi almak . Ben de bu yolu seçtim . Bu serüvenin başlangıç ayı 2022 temmuz ayı oldu . 

Bu ay alımlarım bu şekilde oldu ve tamamladım .





Nakit Varlığım : 975 TL

Borçlar : 
Borçlanma bir mal sahibi olma amacı dışında yapıldığında insanın sırtına bir kamburdur . Ancak enflasyonist ortamda ödeme gücünüze bağlı olarak yatırım veya temel ihtiyaçlara yönlendirmek amacıyla atılacak mantıklı adımlardan biridir . 
Buradaki hedefim ise kredi kartlarımın kullanım oranlarını %75'e çekip .
Kmh hesaplarımın kullanım oranlarını da sıfırlamak .





Findeks :
Borçlanabilmek için ise kredi notunuzun iyi durumda olması gerekir . Ocak 2022 tarihinde 1257 puan olan notum aynı ay  2. kredi kullanımı ve mayıs ayında dalgınlığıma gelen 1 günlük kredi gecikmesi sebebiyle notum hali hazırda 1298 puan. Buradaki hedefim ise üniversiteden mezun olduğumda 1600-1700 seviyelerine olabilmek .

DÖVİZ FİYATLARI :







Bu ay sadece varlıklarımın durumunu ve ekran resimlerini paylaştım . Ancak excel öğrenmeye başladım (excel bilmiyor musun diye kınamayın lütfen :) ) . Hızlı ilerleme kaydediyorum . Önümüzdeki aydan itibaren  portföy yazılarımın içeriği ; aylık harcamalarım  , aylık alımlarım , borç dengesi ve ödemelerim olacak .  Bu içerikleri excel tablo ve grafikleri ile destekleyeceğim . Her altı ayda bir de kredi notumu paylaşacağım .
Birikim , tasarruf ve yatırımlarımız bereketli olsun .
Önümüzdeki ay görüşmek üzere . 

Yorum Gönder

0 Yorumlar